Anna Nunes

beeldend kunstenaar

Badhuisstraat, 152
2584HL Den Haag
anna_vd_hoven@hotmail.com | www.nunesart.com

Door mijn achtergrond in de biologie en mijn liefde voor het Afrikaanse continent ben ik meerdere keren naar Afrika toe gereisd met de wens om de Afrikaanse natuur te beschermen en te behouden.

Tijdens mijn laatste reis, in het kader van mijn Master thesis aan de Universiteit van Wageningen, reisde ik naar de Boé. Een van de meest geïsoleerde en ontoegankelijke delen van West-Afrika. Hier verbleef ik meerdere maanden bij verschillende inheemse gemeenschappen om in nauwe samenwerking met hun de waarde van heilige bossen in kaart te brengen. Dit om de biodiversiteit en hun bossen veilig te stellen voor de toekomst.

Wat als een verlangen begon om de werelds ongerepte gebieden te beschermen, ontwikkelde zich hier tot een diepe liefde en immens respect voor de mensheid. Tijdens mijn verblijf met lokale gemeenschappen ben ik ongelooflijk geïnspireerd geraakt door de manier waarop deze mensen leven en met elkaar omgaan.

Met portretten van deze mensen, leg ik vast wat ik heb gezien, wat ik heb ervaren en wat ik heb gevoeld. Met mijn kunst wil ik inheemse gemeenschappen de aandacht en respect geven die ze verdienen en ons inspireren met de schoonheid die ik daar heb gezien.

Nu, drie jaar later, bevinden we ons midden in een pandemie. Ik maak me meer zorgen over de toekomst van onze aarde dan ik ooit heb gedaan. Maar ik heb ook hoop dat de Westerse samenleving dit moment zal erkennen voor wat het is: een wereldwijde les over wat we onze aarde, ons welzijn, de natuur en inheemse gemeenschappen hebben aangedaan. De corona crisis motiveert me om de inspirerende verschillen die ik heb waargenomen te blijven delen via mijn kunst en mijn oproep te versterken om de belangrijke rol die inheemse gemeenschappen kunnen spelen in ons streven naar een verbonden en duurzame samenleving te herkennen.

www.instagram.com/annanunes.portraits/ www.facebook.com/annanunes.portraits www.linkedin.com/in/anna-nunes