Anna van Diepen

theatermaakster, schrijfster, actrice

Kortenburg 7
6704 AV  Wageningen
anna.v.diepen@gmail.com

En wat bleek? We kunnen ons stante pede aanpassen. We kunnen en masse álles loslaten en een nieuwe werkelijkheid aannemen. Wij mensen zijn in staat tot acute verandering… Als ons leven maar op het spel staat!

Plotseling lag alles stil. In de plaats van me afvragen hoe ik de doordenderende wereld kan vatten in woorden en vormgeven in beelden, hield ik mijn adem in. In plaats van uit de klont van sociale en politieke poespas de werkelijkheid van ons bestaan te ontwarren… zaten we thuis. Zaaiden we pompoenen, courgette en boerenkool. Zochten we sporen in het bos. Leerde ik mijn zoon lezen. Tekenden we ons huis

na. Vergeleken de metselverbanden van de huizen om ons heen. Maakte puzzels van 1000 stukjes. Keken hoe de planten in de tuin groeide. Bakte taart.

Plotseling was het leven precies dat waar ik als kunstenaar de aandacht op wil vestigen. Aandachtig, eenvoudig, eerlijk. Inademen, uitademen. Je liefste bijstaan. Zorgen dat er eten is… We waren thuis en bedreven de kunst van het leven.

Het is verschrikkelijk zonde hoe allerlei mooie projecten tot staan zijn gekomen. Hoe alle inspanningen en plannen in het niets eindigden. Maar het is fascinerend om te zien hoe flexibel een mens kan zijn.

 

Er staat veel op losse schroeven, maar mijn leven is nog steeds goed. Puur praktisch heeft mijn man een vaste baan, wonen we prachtig en heeft iedereen sterke longen. Ik kan alleen maar hopen dat we kunnen leren uit deze tijd. Grote woorden als verantwoordelijkheid, verandering en schoonheid verdringen elkaar met hun koeienletters boven in mijn hoofd. Wat ik kan doen als kunstenaar is mijn verantwoordelijkheid nemen. Ik wil schoonheid brengen. Want deze veranderende wereld heeft schoonheid nodig. Schoonheid die het hart raakt om het de waarde van het leven te laten beseffen.
Schoonheid!


In de coronatijd hebben we met Waterlanders voor Cultura Ede een aantal BeeldBonBons gemaakt. Cultura kon en mocht geen ‘culturele diners’ serveren, deelde in plaats daar van digitaal ‘bonbons’ uit. Dit is de eerste.