Berna Meppelink

beeldend kunstenaar

Wageningen
info@kunstigezaken.nl | www.kunstigezaken.nl

Als corona ons één ding heeft geleerd, dan is het wel dat ‘size doesn’t matter, impact does’.
Ongelooflijk dat zo’n piepklein virusje zulke gigantische effecten heeft op zoveel verschillende niveaus.Sinds 2008 ben ik bezig met beelden maken. Ik hou ervan om een onderwerp helemaal tot zijn essentie te ontleden en vanuit die essentie een beeld te maken.Bij corona lukt me dat nog niet heel goed. Er is teveel beweging. Het is een voortrazende chaotische warboel waarbij de ene ontwikkeling de andere oproept of juist een tegenbeweging inzet. De ‘intelligente lockdown’ was de stilte in het oog van een orkaan.
En nu raast de orkaan weer in meer of mindere mate over ons heen. Gelukkig hebben de meesten van ons punten van houvast gevonden. Nieuwe initiatieven ontstaan. Binnen het Platform Beeldende Kunstenaars Wageningen (waar ik in het bestuur zit) wordt creatief gedacht. Als we voor een workshops niet meer fysiek bij elkaar kunnen zijn, dan kunnen we de workshop toch gewoon een andere vorm geven. Het project ‘Mail-Art’ ontstond waarbij de deelnemers allemaal hun werk thuis maakten op dezelfde zondag tussen 13 en 15 uur en het daarna naar een andere deelnemer verstuurde. Spannend om zo’n postpakketje te ontvangen…

Oude en nieuwe (digitale) mogelijkheden werden verkend om met elkaar in contact te blijven. Sommigen een succes en anderen niet voor herhaling vatbaar. Alles bij elkaar vind ik het inspirerend om te zien wat de creativiteit en veerkracht van de mens is. Vooral motiverend als het in positieve zin is. We kunnen ons aanpassen. We hebben de mogelijkheden om in een nieuwe situatie weer vorm te geven aan ons leven. De veranderingen moeten soms groot zijn en soms hoeft het maar een minieme aanpassing te zijn.

Want ook hierbij telt: ‘size doesn’t matter, impact does’.