Eric Langendoen

vormgever | theatermaker | beeldend kunstenaar

Rozenstraat 25, 6708 EM Wageningen
spookbeeld@telfort.nl | www.waterlanders.info/

In het begin van de crisis hoopte ik tegen beter weten in dat er later in het seizoen niet meer speeldata zouden uitvallen. Maar met de opeenvolgende uitbreidingen van de corona-maatregelen bleek die hoop ongegrond. De voorstelling ‘Eindgebruiker’ van kunstenaarscollectief Waterlanders, waar we zo lang aan gewerkt hebben en waar ik zo trots op ben, is deze zomer niet te zien geweest. Het is maar de vraag of die kans nog terugkomt.

Het is vreemd om de mensen met wie je normaal zo intensief samenwerkt ineens niet meer te zien. Het dagelijks leven werd thuis ingenomen door het schoolwerk van de kinderen. Ik merkte dat ik niet tegelijk met eigen werk bezig kon zijn, en ik deed simpele klusjes en huishoudelijk werk dat ik makkelijk kon neerleggen als de kinderen me nodig hadden. Na schooltijd ging ik naar de werkplaats. M’n dochter

ging dan weer een werkstuk timmeren, ik ging een kunstwerk voorbereiden (voor een expositie die niet doorging), schilderklusjes doen en opruimen. Het moeilijkste moment van de crisis vond ik het regeringsbesluit dat tot gevolg had dat mijn zoon geen centraal eindexamen mocht doen. In mijn directe omgeving heb ik geen ziektegevallen meegemaakt, een oom en tante zijn ziek geworden van het coronavirus maar zijn er beide uiteindelijk goed doorheen gekomen.

Uiteindelijk kwam er vanwege Corona wel weer een vraag binnen: we hebben een aantal filmpjes gemaakt voor theater Cultura in Ede, de ‘Beeldbonbons’. Die waren voor hun een middel om contact met hun achterban te onderhouden. Op anderhalve meter een beetje naar elkaar zwaaien in plaats van handen schudden, in een ruime cirkel staand vergaderen:

afstand houden tot de mensen met wie je samenwerkt blijft onwennig. Het voelde goed om na weken stilstand weer met ons vak bezig te zijn. De lege theaterzaal was een tijdje kantoor en speeltuin.

Zo langzamerhand gaan opdrachten die waren stilgelegd weer verder. Ik kan gebruik maken van de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers. Deze periode kom ik wel door, het is afwachten wat de effecten op de langere termijn gaan zijn. Ver vooruitkijken is er niet bij in mijn vakgebied. Het is afwachten hoe opdrachtgevers de crisis zullen overleven, en of hun vragen voor volgend seizoen weer gaan komen. Als er minder kunstopdrachten komen zal ik vaker in de rol moeten kruipen van Eric de Klusjesman…

www.instagram.com/ejwlangendoen/ www.facebook.com/eric.langendoen.9