July Leesberg

tekent, schildert, schrijft en geeft lessen planten tekenen

Hartenseweg 12
6705 BJ Wageningen
info@julyleesberg.nl | www.debloeikalender.nl/

De Coronatijd begon dreigend. Ouderen stierven eenzaam, zonder de nabijheid van hun geliefden. Er kwamen zulke alarmerende berichten uit Italië, dat ik aan een oorlogssituatie moest denken. Het gevaar van het virus was onderschat, wat hing ons boven het hoofd? De vaart van het virus maakte duidelijk in welke mate we op deze aardbol met elkaar verbonden zijn.

Tegelijkertijd werd geruisloos de Himalaya zichtbaar. Wilde dieren liepen nieuwsgierig de stille steden in. Ik zag een filmpje waarin iemand van zijn brommer afviel, omdat er een olifant in de straat liep. In drie maanden verstookten we geen milliliter benzine. Ik keek naar boven en zag de witte appelbloesem tegen een strakblauwe lucht.

Alle krassen waren uit de hemel verdwenen. Ik voelde de zuiverheid van de lucht in mijn longen. Ik hoefde nergens heen. Alle tijd om aan mijn tafel te gaan zitten, en de Bloeikalender van het Belmonte Arboretum drukklaar te maken. Mijn concentratie was volledig.

In de afgelopen jaren tekende ik elke twee weken een plant uit de collectie van het Belmonte Arboretum. In de keuze van de plant liet ik me zo veel mogelijk leiden door mijn neus. Dat werd een wonderlijk avontuur. Ik verkende de plantenwereld met nieuwe zintuigen. Waar in de lentedagen de felgele narcissen om aandacht schreeuwden, won toch de mahonia.

Een onopvallende, stekelige struik. Gewoon, omdat mahonia-bloemen rond die tijd zo lekker fris en zoet ruiken. Ik schreef ook een verhaaltje bij elke plant, en een route naar de plant toe.

Nu is de cyclus rond. De drukproeven zijn klaar. Een ‘kroon’ op mijn werk.

Ik verwacht dat het boekje op 15 oktober bij Kniphorst te koop is. Je kunt het daar halen, of vanaf 15 oktober bestellen via www.debloeikalender.nl/bestellen.

Ik hoop dat iedereen in Wageningen en omgeving lekker gaat rondneuzen in ons prachtige arboretum.

www.linkedin.com/in/julyleesberg/