Otto Tausk

Dirigent | Music Director Vancouver Symphony Orchestra | Artistic Director Vancouver Symphony Orchestra School of Music

www.ottotausk.com

Half Maart hadden we met mijn orkest in Vancouver een reconstructie zullen spelen van één van de meest befaamde concerten uit de muziekgeschiedenis: De “Beethoven Akademie” uit 1808, een 4 uur durend programma vol met premieres waaronder zijn 5e symfonie.
Ook al mocht er door Corona bij ons in Vancouver geen publiek aanwezig zijn, Beethoven 5 hebben we toch gespeeld, voor een lege zaal. Dit concert werd ook meteen ons laatste. Onwerkelijk en indruk-wekkend was de stilte na het jubelende
slotakkoord van één van de meest uitbundige en krachtige finales uit het orkest repertoire. Sindsdien zijn we als orkest niet meer bij elkaar geweest, behalve dan al Zoomend met zijn allen op vrijdagavond. Niets is moeilijker voor een muzikant dan om niet te kunnen spelen, het raakt de kern van waar we ons hele leven dagelijks mee bezig zijn. Niet alleen onze bron van inkomsten maar bovenal waar ons hart ligt. Wat gelukkig wel nu blijkt is dat het ook door veel mensen in onze samenleving als een groot gemis wordt ervaren geen live muziek meer te kunnen beleven. En wat we juist nu overal ter wereld nodig hebben – naast een grote dosis positief pragmatisme -is hoop, vertrouwen en troost. Kunst is misschien wel de ultieme vorm van hoop. Het is een tijd waarin veel zaken die we altijd als vanzelfsprekend hebben ervaren plotseling onmogelijk lijken. Maar ook een tijd waarin ik me meer dan ooit realiseer hoe waardevol kunst, en muziek in het bijzonder, eigenlijk is.