Remco de Kluizenaar

klankkunstenaar

Eikenlaan 19, 6706 BH Wageningen
remcodekluizenaar@gmail.com | www.remcodekluizenaar.nl

Half februari had ik aangekondigd te stoppen als lid van Waterlanders kunstenaars. 2020 zou het overgangsseizoen worden, een mooi vol seizoen. Op 12 maart was dat ineens sneeuw voor de zon.

Er volgde een raar vacuum: ik kon al snel niet meer live met de Waterlanders bijpraten over de nieuwe situatie. In maart kreeg ik ineens twee dagen koorts en heb daarna wekenlang en verloor tijdelijk geur en smaak. April was ik in quarantaine met het vermoeden dat ons gezin corona had. Gelukkig verliep dat voor ons allen mild tot nauwelijks merkbaar. Tegelijk begon ik te werken aan mijn nieuwe carrierewens.

Met de kinderen thuis van school verbouwde ik mijn site remcodekluizenaar.nl tot een presentatie van mijn werk als klankkunstenaar binnen en naast Waterlanders. De schuur thuis verbouwde ik tot geluidsstudio en ik sprak directies van musea en dierentuinen waar ik als klankkunstenaar en adviseur publieksbeleving mijn ervaring wil aanbieden. Ik stuurde een offerte voor een “klankbank” bij Wijkcentrum Nude, een bank van viertien meter met 1,5 meter lange harpen in het onderstel als creatieve overbrugging van de corona afstand. Ook kwamen er ineens veel bijenhotel vragen binnen bij mijn initiatief zootels.nl. Sommige vragen komen juist uit corona  voort, sommige contacten lopen rommelig en vallen stil. Twee particuliere klanten kregen nogal heftig corona en musea gingen eerst maar eens bezig met hoe ze überhaupt weer open konden. Mijn vrouw werkt in de zorg en zij werd juist opgeroepen weer meer te werken.
De (relatieve) onzekerheid bracht ook inspiratie en goede hoop op een rustigere samenleving met sterker gevoel voor onze plek in de natuur. Ik maak wat meer muziek en soundscapes zonder deadline of project voor ogen. Zonder werk voor theaterfestivals, zag ik weer eens hoe onze tuin er in de zomer uit ziet. Dat is winst.

www.facebook.com/dekluizenaar www.linkedin.com/in/remcodekluizenaar/

Bodemschatten, in oktober 2020 weer on tour, een experimentele en grappige muzikale voorstelling over de industrie voortgekomen uit de bodem van de Euregio. Zie ook https://youtu.be/rUXI1oALiJs voor een inzage in het maakproces van de voorstelling.