Salman Ezzammoury

beeldend kunstenaar en fotograaf

Albert Cuypstraat 21
6717 PL Ede
ezzammoury@gmail.com | www.salmanezzammoury.com

Salman Ezzammoury, Nederlandse beeldend kunstenaar geboren in 1959 in het Noord Marokkaanse Tetouan, aan de Noord-Afrikaanse kant van de Straat van Gibraltar, in de buurt van de Spaanse enclave Ceuta.. Voor een atheïst, politiek activist, vrijdenker en kunstenaar als Salman Ezzammoury was er geen ruimte in Marokko. Hij besloot zich van de onderdrukkende en benauwende atmosfeer te ontdoen en op een dag in 1983 verliet hij zijn geboorteland. De vrijheid die hem het ademen weer mogelijk maakte, vond hij uiteindelijk in Nederland, waar hij zich als fotograaf en als kunstenaar kon ontwikkelen.
Zijn opleidingen fotografie aan de Fotovakschool in Apeldoorn en grafische technieken aan Sivako in Utrecht, boden een solide technische basis voor zijn huidige werk. Hij combineert schilderen en fotografie.
Via zijn afbeeldingen probeert hij zijn gevoelbeleving tot uitdrukking te brengen. Het gaat vooral om duidelijk te maken wat hij voelt bij zijn ervaring van een moment, van een situatie of van een plek. Het is daarom niet verwonderlijk dat zijn werk een zeer poëtisch karakter dragen en ruimte laat voor de eigen associaties van de kijker
Inmiddels heeft hij bijna 400 exposities in binnen- en buitenland op zijn naam staan.
En Salman legt ook een boodschap in zijn werk. Hij is van mening dat kunst niet alleen de samenleving verrijkt, maar hij vindt vooral dat kunst mensen bij elkaar brengt. Kunst als wapen voor een betere wereld.
Tijdens de lockdown en van maart tot met juni werden alle zijn exposities in binnen en buitenland geannuleerd maar in deze periode heeft hij hard gewerkt aan zijn project VRIJHEID, vieren, herdenken en doorgeven.
In deze expositie is ook aandacht besteed aan het coronavirus. De pandemie die onze bewegingsvrijheid helaas nog steeds beperkt.. Vrijheid maakt mensen gelukkig en creatief. De individuele mens en zijn kunst kunnen zich alleen ontplooien in een vrije samenleving. Dat is in essentie de boodschap van deze expositie.
Deze succesvol openluchtexpositie voor drie maanden is te zien tot 30 november 2020 in de natuurtuin van het natuurcentrum Veluwe in Ede.

www.instagram.com/salmanezzammoury/ www.facebook.com/salman.ezzammoury1/ https://twitter.com/SEzzammoury www.linkedin.com/in/salman-ezzammoury-16a18351/?trk=hp-identity-name</a